top of page

Uutiset

Uutiset kokoaa yhteen tiimimme asiantuntijoiden kirjoittamia ajankohtaisia blogipostauksia sekä uusimpia asiakastöitämme. Tutustu alta uusimpiin julkaisuihimme.

Esittelyssä projektipäällikkömme Pekka Kinnunen



1. Olet Joensuusta kotoisin ja nyt muuttanut takaisin synnyinseuduille - mitkä tekijät toivat sinut Joensuuhun?


Ehdin tosiaan asua yli 11 vuotta Tampereella ja Lappeenrannassa. Oikeastaan lähes koko tuon ajan Joensuu on säilynyt rakkaana kotikaupunkina, johon tekisi mieli palata vielä takaisin jonain päivänä. Suurimpina vetovoimatekijöinä itselle ovat olleet ystävät ja sukulaiset sekä erinomaiset harrastusmahdollisuudet Joensuussa ja sen ympäristössä Pärnävaaralla, Lykynlammella ja Kontiolahdella. Olen aina viihtynyt Joensuun ja Lappeenrannan kaltaisissa keskisuurissa kaupungeissa, joissa kaikki on pyörämatkan päässä ja pääsee menemään ja tulemaan omaan tahtiin!


Vajaa vuosi sitten syksyllä saatiin perheeseemme esikoispoika, mikä toimi lopullisena kimmokkeena alkaa tosissaan seurailemaan Joensuun työtarjontaa ja kun vaimolleni tärppäsi vakituinen työpaikka, niin oli sitten itselläkin aika tehdä päätöksiä. Oli ihan selvä juttu, että pienen lapsen kanssa kaivataan helpotusta ja monipuolisempaa sisältöä arkeen siitä, että perhettä ja ystäviä asuu lähellä. Palaset loksahtelivat kohdalleen nopeasti, kun saatiin kahden kuukauden aikana molemmille työpaikat järjestymään, vanha talo myytyä ja uusi ostettua.



2. Samalla teit muutoksen asiakaspuolelta konsultoinnin puolelle. Mitkä ovat muutaman kuukauden työrupeaman jälkeen kokemukset muutoksesta?


Työskentelin edellisessä tehtävässäni Väylävirastolla ja vastasin virastotasoisesta analytiikan ja raportoinnin kehittämisestä. Sekä asiakas- että konsultointipuolen tehtävissä on puolensa! Asiakaspuolella on mahdollisuus osallistua pitkäjänteiseen kehittämistyöhön, mutta koin hieman, että tehtävien kanssa jää helposti yksin, sillä tiedolla johtamista ei välttämättä nähdä organisaation ydintoiminnoiksi ja se on hyvin pitkälti ulkoistettu.


Konsulttipuolella olen huomannut, että omalle työlle saa paljon helpommin sparrausapua, kun ympärillä on samankaltaisten asioiden parissa työskenteleviä ammattilaisia – mielestäni tämä synnyttää paremmat puitteet myös itseni kehittämiselle! Tulen ICT-alalle kenties hieman poikkeavalta taustalta (koulutustausta tuotantotalouden DI ja viimeisin työkokemus asiakaspuolelta) moneen muuhun nähden, mutta ensimmäiset työkuukaudet ovat osoittaneet, että erilaista taustaa ja sieltä kertynyttä osaamista arvostetaan paljon ja kaikenlaista osaamista tarvitaan.



3. Olet kokenut tietojohtamisen ja raportoinnin ammattilainen - mitkä sinusta tällä hetkellä ovat tietojohtamisen trendit, mihin suuntaan ollaan menossa?


Modernit data-alustat ja Tableaun, PowerBI:n ja Qlikin kaltaiset raportointivälineet ovat olleet viimeaikojen ilmeinen kehitystrendi. Minulle on näyttäytynyt, että näiden panostusten myötä organisaatiot ovat alkaneet myös ymmärtämään, että data-alustan pystytys ei ole vain projekti vaan sen ylläpito, kehittäminen ja hyödyntäminen kuuluisi olla osa jatkuvaa toimintaa. Luulenkin, että lähitulevaisuudessa ne organisaatiot, jotka ymmärtävät tiedolla johtamisen olevan osa heidän ydintoimintojaan, tulevat resursoimaan tiedolla johtamiseen ja kenties ottamaan aiemmin ulkoistettuja palveluita takaisin itselleen. Eräs kuntapäättäjä sanoi menneillään olevassa projektissamme viisaasti: ”Ei pitäisi ulkoistaa kuntalaisten edunvalvontatehtävää, joka jatkossa yhä enemmän tehdään datan ja analytiikan avulla” ja lisäsi, että ulkoistamisessa organisaation oppiminen jää tapahtumatta.


Asiakaspuolen työkokemukseni kautta näen tämän muutoksen tarkoittavan sitä, että osaavat tuoteomistajat tukevat entistä paremmin organisaation tiedolla johtamista ja osaavat määritellä ja priorisoida uusia tarpeita. Konsulttikentälle tämä mielestäni näkyy entistä laadukkaampina toimeksiantoina, joissa esimerkiksi datan saatavuuteen liittyviä rajoitteita on jo ratkottu etukäteen, tarpeet paremmin tiedossa ja päästään nopeammin kiinni tekemisen ytimeen. Olen huomannut, että tiedon hyödyntäminen luo uusia tietotarpeita, joten tämä kehityssuunta ei missään nimessä ole konsulttikentältä pois vaan tätä kehitystä on hyvä tukea!



4. Vapaa- ja työajan välinen ero korostuu korona-ajalla, miten itse lataat akkuja?


Vapaa-aika on kuluneen vuoden aikana kulunut melko tehokkaasti meidän vajaa vuoden ikäisen pojan kanssa, mutta sen lisäksi pyrin järjestämään säännöllisesti aikaa liikuntaharrastuksille. Viime aikoina olen nautiskellut Joensuun ja lähialueiden maastopyöräilypoluista. Talven tullen maisemat ja osittain reititkin pysyvät samoina, mutta vaihdan kulkupelin maastopyörästä suksiin. Muuton jälkeen en ole vielä ehtinyt etsimään itselle uutta kuntosalia, mutta räntäkelien alkaessa voi olla salikortin hankintakin edessä. Kaiken kaikkiaan nautin urheilusta monessa muodossa. Omien liikuntaharrastusten lisäksi seuraan etenkin maajoukkueurheilua intensiivisesti (viime kesä oli penkkiurheilijan juhlaa Olympialaisten ja EM-kisojen vuoksi!) ja pyrin myös pääsemään säännöllisesti katsomon puolelle mölyämään esimerkiksi, kun Joensuun Kataja pelaa koripalloa tai kun Kontiolahdella hiihdetään ampumahiihtokilpailuja.



5. Mikä sai sinut hakeutumaan PL:lle? Mitkä tekijät korostuivat valinnassa, koska myös muut vaihtoehdot olisivat olleet mahdollisia? Kuinka työ on lähtenyt käyntin?


Tunsin ennestään muutamia PL:n työntekijöitä siltä ajalta, kun he toimivat raportoinnin ylläpitopalvelun tarjoajana entiselle työnantajalleni Väylävirastolle. Törmättiin sattumalta Pekkasen Jariin Joensuun tiedepuiston lounasravintolassa pari vuotta sitten, kun olimme lopettelemassa vierailua CGI:n luona ja Jari kutsui käymään PL:n toimistolla. Ennen tätä vierailua PL oli vain ollut ”se firma, joka vei meiltä parhaat tekijät”, mutta tuolla vierailulla PL tuli oikeastaan ensimmäistä kertaa kunnolla tutuksi, kun Jari ja Kari esittelivät PL:n työskentelymalleja. Systemaattinen työskentelytapa – tarpeiden ja kehittämistehtävien määrittely hypoteesi- ja koneoppimiskanvaasien avulla – vetosi toki insinöörimieleen ja kaiken kaikkiaan firmasta syntyi hyvä mielikuva.


Nyt kun elämäntilanteen muutokset ohjasivat palaamaan takaisin Joensuuhun, niin PL oli oikeastaan ainoa paikka, josta ehdin töitä tiedustella. Tärkeimpinä tekijöinä itselle olivat:

  • Hyvät ja osaavat tyypit

  • Fiksut ja johdonmukaiset työskentelytavat

  • Kehittämis- ja koulutusmyönteinen asenne

  • Mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa

  • Ja kenties tärkeimpänä: lämmin vastaanotto!

Työ lähti käyntiin huhtikuussa mukavan pehmeästi, mutta kuitenkin sillä tavalla, että pääsin ensimmäisestä viikosta alkaen kiinni asiakaslaskutettavaan työhön. Keväällä oli menneillään paljon palvelumuotoilun työpajoja ja haastatteluja, joissa muistion pitäminen ja keskusteluun osallistuminen oli erinomainen perehdytys uusiin toimialoihin. Näistä havainnoista jalostetaan nyt parhaillaan dashboardeja, joita itsekin saan projektinhallinnan tehtävieni ohella olla toteuttamassa Tableaulla. Ylipäätään työn sisältö on muotoutunut itselleni mieleiseksi ja siihen on pystynyt itse vaikuttaa omien vahvuuksien kautta:

  • olen mukana tiedolla johtamisen konsultoinnissa, jossa määritellään tarpeita ja hahmotellaan ratkaisuja,

  • toimin projektipäällikön tehtävissä ja …

  • pääsen myös tekemään ihan konkreettista raporttikehitystä Tableaulla, mikä luo hyvää vastapainoa hieman abstraktimmalle suunnittelutyölle.

Joensuu

Länsikatu 15

80100 Joensuu

Kuopio

Turku

Logomo Konttori
Junakatu 9
20100 Turku

Helsinki

Oulu

Atomitie 2A

00370 Helsinki

Kasarmintie 21

90130 Oulu

Tampere

Jyväskylä

Lahti

Kauppakatu 25-27

70100 Kuopio

Finlaysoninkuja 9 4. kerros

33210 Tampere

Mattilanniemi 8 

40100 Jyväskylä

Askonkatu 9 

15100 Lahti

Productivity Leap toimii Digian tytäryhtiönä. 

bottom of page