top of page

Uutiset

Uutiset kokoaa yhteen tiimimme asiantuntijoiden kirjoittamia ajankohtaisia blogipostauksia sekä uusimpia asiakastöitämme. Tutustu alta uusimpiin julkaisuihimme.

Tietoalustaratkaisun valinta: Onko Data Mesh, Data Fabric vai Data Hub paras vaihtoehto organisaatiollesi?

Päivitetty: 2.4.


Tiedonhallinta on muuttunut viime vuosina merkittävästi. Organisaatiot joutuvat kamppailemaan hajautetun datan, monimutkaisten integraatioiden ja kasvavien analytiikkatarpeiden kanssa, mikä on nostanut kokonaisvaltaisen tiedonhallinnan keskeiseen asemaan.


Modernit tietoalustaratkaisut, kuten Data Mesh, Data Fabric ja Data Hub, voivat tukea organisaatioita mahdollistamalla skaalautuvan ja joustavan tiedonhallinnan.  Vaikka nämä ratkaisut edustavat toisistaan poikkeavia arkkitehtuurimalleja, niitä vertaillaan usein keskenään, koska ne kaikki pyrkivät vastaamaan samaan perustavanlaatuiseen kysymykseen: miten hyödyntää hajautettua dataa tehokkaasti, hallitusti ja liiketoimintaa tukevalla tavalla? 


Tiivistän tässä blogissa lyhyesti eri tietoalustaratkaisujen keskeiset ominaisuudet, hyödyt, haitat ja lyhyesti elinkaarinäkökulman: 



1. Data Mesh 


Data Mesh on hajautettu lähestymistapa datan hallintaan. Se sopii organisaatioihin, joissa on useita erilaisia toimialueita ja hajautetut datatiimit. Mallin periaatteena on siirtää hallinta ja omistajuus keskitetystä IT:stä liiketoimintayksiköille, mikä tukee skaalautuvuutta, joustavuutta ja parempaa sitoutumista datan hyödyntämiseen. Tätä mallia hyödynnetään etenkin suuremmissa organisaatioissa. 


Keskeiset ominaisuudet: 

  • Domain-vetoinen hallinta: Liiketoimintayksiköt vastaavat omasta datastaan, mikä parantaa sen laatua ja hyödyntämistä. 

  • Datan tuotteistaminen: Dataa käsitellään itsenäisinä datatuotteina, joilla on selkeä omistajuus, dokumentaatio ja asiakaskeskeinen suunnittelu. 

  • Itsepalvelualustat: Tekninen infrastruktuuri voi pysyä keskitettynä, mutta yksiköt saavat itsepalvelutyökalut datan käsittelyyn ja jakamiseen. 

  • Hajautettu hallintamalli: Datan hallinta on jaettu, mutta yhteiset standardit takaavat yhteentoimivuuden ja laadun. 


Hyödyt: 

✔  Nopeampi päätöksenteko: Data on lähempänä käyttäjiä, mikä nopeuttaa

analyysiä ja reagointia liiketoiminnan tarpeisiin. 

✔  Parempi datan laatu: Tiedonhallinnan periaatteiden mukaan liiketoimintatiimit

omistavat ja vastaavat omasta datastaan. 

✔  Skaalautuvuus: Skaalautuu hyvin organisaatioissa, joissa on useita datalähteitä ja monimutkaisia käyttötapauksia. 

 

Haitat: 

   Kasvanut kompleksisuus: Hajautettu hallintamalli vaatii tehokkaita standardeja ja tiedonhallinnan (Data Governance) käytäntöjä. 

   Organisaatiomuutos: Onnistunut käyttöönotto vaatii merkittäviä

organisaatiomuutoksia ja liiketoimintayksiköiltä uutta osaamista.  


Elinkaarinäkökulma: 

Data Mesh soveltuu organisaatioille, joissa liiketoimintayksiköillä on kyvykkyyttä hallita omaa dataansa. Kustannukset voivat olla korkeat alussa organisaatiomuutoksen ja työkalujen käyttöönoton vuoksi, mutta pitkällä aikavälillä malli voi vähentää pullonkauloja.  



2. Data Fabric 


Data Fabric* on moderni arkkitehtuurimalli, joka mahdollistaa hajautettujen datalähteiden yhdistämisen, hallinnan ja hyödyntämisen yhtenäisesti ja reaaliaikaisesti. Data Fabric hyödyntää kehittynyttä teknologiaa, kuten tekoälyä ja koneoppimista, datan hallinnan ja optimoinnin automatisoimiseksi. 


*Huom. Tässä yhteydessä Data Fabricilla ei tarkoiteta Microsoftin käyttämää tuotenimeä vaan Gartnerin lanseeraamaa termiä. 


Keskeiset ominaisuudet: 

  • Keskitetty tiedonhallintaYlläpitää yhdenmukaisia tietomalleja ja standardeja koko organisaation laajuisesti yhtenäisessä näkymässä. Datan tallennus ja lähteet voivat olla kuitenkin hajautetusti eri paikoissa.

  • Älykäs dataintegraatio: Yhdistää eri lähteistä tulevaa dataa automaattisesti hyödyntämällä tekoälyä (AI) ja koneoppimista (ML). 

  • Datan virtualisointi: Mahdollistaa datan käytön ilman fyysistä siirtämistä, mikä nopeuttaa analytiikkaa ja vähentää tietovarastojen hallintaan liittyviä kustannuksia. 

  • Reaaliaikainen pääsy: Käyttäjät voivat hyödyntää dataa välittömästi ilman monimutkaisia yhdistämisprosesseja. 

  • Automaatio ja orkestrointi: Käyttää tekoälyä datan hallinnan optimointiin, mukaan lukien tiedon laadun tarkistus, tietojen yhdistäminen ja tiedon rikastaminen. 


Hyödyt: 

✔  Datan yhtenäinen käyttöliittymä: Käyttäjät pääsevät käsiksi dataan ilman, että sitä täytyy siirtää tai monistaa useisiin eri järjestelmiin. 

✔  Poistaa datasiilot: Data Fabric yhdistää organisaation eri datalähteet, kuten ERP-,

CRM-, IoT- ja analytiikkajärjestelmät, jolloin tieto liikkuu sujuvasti. 

✔  Tehostaa päätöksentekoa: Reaaliaikainen pääsy dataan mahdollistaa nopeammat ja tarkemmat analyysit. 

✔  Vähentää manuaalista työtä: Automaattinen datan hallinta ja tekoälypohjainen

orkestrointi vähentävät IT-osaston kuormitusta ja parantavat tehokkuutta. 

✔  Turvallinen ja hallittu ympäristö: Keskitetty Data Governance mahdollistaa

säädösten mukaisen tietoturvan ja pääsynhallinnan eri käyttäjäryhmille. 


Haitat: 

  Monimutkainen käyttöönotto: Data Fabric vaatii vahvaa osaamista data-

integraatiosta, tietoturvasta ja orkestroinnista. 

   Korkeat alkuinvestoinnit: Vaikka pitkässä juoksussa Data Fabric voi vähentää

operatiivisia kustannuksia, sen käyttöönotto voi vaatia merkittäviä investointeja. 


Elinkaarinäkökulma: 

Data Fabric sopii erityisesti organisaatioille, joissa on hajautettuja datalähteitä ja tarve reaaliaikaiselle tiedonhallinnalle. Vaikka alkuinvestoinnit ja tekninen monimutkaisuus voivat olla korkeita, pitkällä aikavälillä se voi tehostaa toimintaa ja vähentää tiedonhallinnan kustannuksia.  


Jos organisaatiossa ei ole tiedot helposti yhdistettävissä, esimerkiksi puutteita löytyy master datan hyödyntämisestä, niin Data Fabric arkkitehtuuri tuo omia haasteita tietojen yhdistämisestä. Tämä tuo mieleen 2010-luvulla laajasti esillä olleet virtualisointiratkaisut, joissa tiedot luettiin suoraan lähdejärjestelmistä ohjelman välimuistiin.  


Kokemukset osoittivat, että välimuistien hyödyntäminen ja optimointi oli usein hankalaa, mikä johti suorituskykyongelmiin. Vastaavanlaiset haasteet voivat nousta esiin myös Data Fabric -ratkaisuissa, mikäli tietopohjaa ei ole valmisteltu riittävän huolellisesti. 



3. Data Hub 


Data Hub on keskitetty ratkaisu, jossa data konsolidoidaan yhteen paikkaan ja jaetaan sieltä eteenpäin käyttäjille ja sovelluksille. Se toimii datan keskipisteenä ja on erityisen hyödyllinen organisaatioille, joilla on hyvin määritellyt datalähteet ja -käyttötapaukset. Data Hub keskittyy erityisesti datan hallinnan ja jakamisen tehokkuuteen. 


Keskeiset ominaisuudet: 

  • Keskitetty hallinta: Data tallennetaan ja hallitaan yhdestä paikasta. 

  • Jakelukeskeisyys: Data jaetaan käyttäjille ja sovelluksille tarpeiden mukaan. 

  • Yksinkertaisuus: Hyvä ratkaisu, kun datan lähteitä ja käyttötarpeita on rajoitetusti. 

  • Helppo hallittavuus: Sopii erityisesti pienille ja keskikokoisille organisaatioille. 


Hyödyt: 

✔  Helppo hallittavuus: Yksinkertainen ja tehokas keskitetty malli. 

✔  Soveltuu hyvin vakiintuneisiin datalähteisiin: Ei vaadi monimutkaisia integraatioita. 

✔  Kustannustehokas : Pienemmät investointikustannukset verrattuna hajautettuihin

malleihin. 


Haitat: 

⚠  Rajoitettu skaalautuvuus: Ei sovellu monimutkaisiin tai nopeasti muuttuviin

ympäristöihin.  

   Pullonkaulojen riski: Keskitetty data-alusta voi aiheuttaa suorituskykyhaasteita.  

⚠  Vaikea integroida joustavasti hajautettuihin arkkitehtuureihin: Ei tue

liiketoimintayksiköiden itsenäistä datan hallinta 


Elinkaarinäkökulma: 

Edullinen aloituskustannus ja ylläpito, mutta rajoitteet tulevat esiin, jos organisaation data- ja analytiikkatarpeet monimutkaistuvat. 

 

Yhteenveto: 


Valinta Data Meshin, Data Fabricin ja Data Hubin välillä riippuu organisaation koosta, datatarpeista ja teknisistä resursseista. Data Mesh soveltuu parhaiten hajautettuihin ja kompleksisiin ympäristöihin, kun taas Data Fabric tarjoaa yhtenäisyyttä ja älykästä automaatiota. Data Hub on hyvä ratkaisu pienille tai keskikokoisille yrityksille, jotka tarvitsevat yksinkertaisemman datan hallintamallin.  


Käytännössä valintaan vaikuttavat useat tekijät. Esimerkiksi suuryritykselle, jolla on laaja hajautettu organisaatiorakenne, paras ratkaisu voi olla Data Mesh, sillä se antaa jokaiselle toimintayksikölle enemmän valtaa datan hallintaan ja analytiikkaratkaisujen kehittämiseen. Toisaalta Data Meshin käyttöönotto voi vaatia alkuvaiheessa uusien prosessien opettelua ja organisaation tiedonhallinnan kyvykkyyksien kehittämistä, mikä edellyttää koulutusta ja muutosjohtamista.  


Osaltaan tätä voidaan helpottaa tekemällä hybridiorganisointi Data Hubin ja Data Meshin periaatteiden mukaisesti. Tällöin kehittämisessä ja ylläpidossa voidaan hyödyntää keskitettyä osaamiskeskusta, josta saadaan organisaation tietojen kehittämiseen ja ylläpitoon apua. Tällaisia hybridiratkaisuja käytetään Suomessa useammassa organisaatiossa.  


Data Fabric voi sen sijaan sopia tilanteisiin, joissa on tarve yhdistää tietoja eri järjestelmistä, mutta ei haluta hajautettua hallintamallia. Data Fabric mahdollistaa datalähteiden yhdistämisen ja tiedonhallinnan automatisoinnin ilman, että dataa tarvitsee fyysisesti siirtää.  


Yhteenvetotaulukko:

Ominaisuus / Näkökulma

Data Mesh

Data Fabric

Data Hub

Arkkitehtuurin painopiste

Hajautettu omistajuus ja hallinta

Älykäs, yhtenäinen käyttö hajautetusta datasta

Keskitetty datan hallinta ja jakelu

Keskeinen ajatus

Liiketoimintatiimit vastaavat omasta datastaan

Automatisoitu tiedonhallinta tekoälyllä ja virtualisoinnilla

Data konsolidoidaan keskitetysti ja jaetaan eteenpäin

Datan sijainti

Hajautettu

Hajautettu (mutta yhtenäistetty käyttöliittymä)

Keskitetty

Omistajuus ja hallinta

Liiketoimintayksiköillä

Keskitetty, mutta älykkäällä automaatiolla

IT/organisaation tietohallinto

Tekninen infrastruktuuri

Itsepalvelualustat, yhteiset standardit

Älykäs integraatio, virtualisointi, ML/AI-pohjainen orkestrointi

Keskitetty integraatioalusta

Skaalautuvuus

Erittäin hyvä – soveltuu suuriin, kompleksisiin organisaatioihin

Hyvä – tukee reaaliaikaista hallintaa eri järjestelmissä

Rajallinen – parhaiten yksinkertaisiin ympäristöihin

Käyttötapausten monimuotoisuus

Soveltuu monimuotoisiin käyttötapauksiin

Soveltuu reaaliaikaiseen ja joustavaan käyttöön

Rajoitetumpi – toimivin vakiintuneissa tilanteissa

Käyttöönoton haasteet

Organisaatiomuutos, monimutkainen hallinta

Tekninen kompleksisuus, korkeat alkuinvestoinnit

Riski pullonkauloihin, ei tue hajautettua hallintaa

Hyödyt

✔ Nopeampi päätöksenteko


✔ Parempi datan laatu


✔ Hyvä skaalautuvuus

✔ Poistaa datasiilot


✔ Reaaliaikainen pääsy


✔ Automaattinen hallinta

✔ Helppo hallinta


✔ Kustannustehokas


✔ Selkeä toteuttaa

Haitat

⚠ Vaatii uusia toimintamalleja


⚠ Kompleksinen toteuttaa oikein

⚠ Vaatii teknistä osaamista


⚠ Suuri alkuinvestointi

⚠ Heikko skaalautuvuus


⚠ Rajoittunut joustavuus

Elinkaarinäkökulma

Vahva pitkällä aikavälillä, jos organisaatio kykenee omaksumaan mallin

Kannattava pitkällä tähtäimellä, jos datan laatu ja hallinta ovat kunnossa

Nopea ja edullinen alussa, mutta rajat tulevat vastaan laajentuessa

Tietoalustaratkaisut vastaavat organisaation haasteisiin siis hieman eri näkökulmista ja toisaalta voivat toimia keskenäänkin yhdistettyinä hyvin. Sopivan ratkaisun löytäminen riippuu organisaation rakenteesta, kyvykkyyksistä ja tulevaisuuden tarpeista.  

Sujuva tiedonhallinta mahdollistaa datan tehokkaan hyödyntämisen. Datan hyödyntämiseen liittyy kuitenkin muutakin kuin tietoalustaratkaisut. Tämä blogi toimii johdantona neliosaiselle sarjalle, jossa syvennymme tietoarkkitehtuuriin ja tietovarastointiin.


Blogisarjan seuraavissa osissa käsittelemme: 

  • Tietomallinnusta  

  • Tietovarastokantoja  

  • ETL-välineitä  


Jää siis seuraamaan blogisarjaa, jos kiinnostuit kuulemaan lisää edellä olevista aiheista. 


Jos tietoalustaratkaisut jäivät kiinnostamaan enemmän ja tarvitset apua oikean lähestymistavan valinnassa, ota rohkeasti yhteyttä! 


Jari Pekkanen 

COO  

+358 40 836 9964 

 

Tämän asiantuntijablogin kirjoittaja Jari Pekkanen on toiminut tietojohtamisen ja erilaisten dataratkaisujen parissa yli 20 vuotta ja päässyt seuraamaan tiedonhallinnan murrosta läheltä sen eri vaiheissa. 

Joensuu

Länsikatu 15

80100 Joensuu

Kuopio

Kauppakatu 25-27

70100 Kuopio

Turku

Logomo Konttori
Junakatu 9
20100 Turku

Helsinki

Oulu

Atomitie 2A

00370 Helsinki

Kasarmintie 21

90130 Oulu

Tampere

Finlaysoninkuja 9 4. kerros

33210 Tampere

Jyväskylä

Lahti

Mattilanniemi 8 

40100 Jyväskylä

Askonkatu 9 

15100 Lahti

Productivity Leap toimii Digian tytäryhtiönä. 

bottom of page